VENCANJE U DOBA KORONE

Vencanje u doba korone-Ovo su teška vremena. To se posebno odnosi na mladence pred kojima je, usled pandemije koronavirusa, odluka o otkazivanju vencanja.

Svima je jasno kako je to jedina razumna i logična odluka. Niko nije imun na osećaj razočaranja zbog činjenice da se vencanje koje su planirali mesecima, pa čak i godinama, neće održati onda kada je to planirano. Osim toga, činjenica je da takav potez za sobom povlači i dodatne finansijske izdatke.

U ovom tekstu ćemo se potruditi da Vam damo savete koji bi mladencima mogli olakšati nemilu situaciju u kojoj su se našli.

vencanje-korona-virus-covid 19

ODLAGANJE ILI OTKAZIVANJE – VENCANJE U DOBA KORONE

Ako se Vaše vencanje trebalo održati u naredna dva meseca – odmah ga odložite. Ne čekajte daljnje propise od vlade da biste videli što sledi. Za neke dobavljače (poput cvećara, poslastičara, ugostitelja, fotografa, DJ-a itd.) biće vrlo teško odložiti posao ako im u poslednjem trenutku kažete da želite odložiti vencanje. Zamislite u kakvu biste situaciju doveli ugostitelje ili poslastičare, koji bi u tom slučaju već kupili sve sastojke, platili svoje radnike, pripremili hranu i piće. U ovom slučaju bilo bi prekasno i nepošteno tražiti od njih povraćaj novca, a uz to, ako kasnije odložite datum vencanja, za Vas će postojati dodatni troškovi.

Razmislite o odlaganju, a ne otkazivanju

Prvo se morate zapitati: je li to moguće? Pre nego što razmislite o otkazivanju Vašeg vencanja, toplo savetujemo da pregledate uslove i odredbe svojih dobavljača. Velika je verovatnoća da depoziti ne mogu biti vraćeni pa razmislite koja bi bila prednost otkazivanja Vašeg vencanja. Ako otkažete vencanje, vratićete se na početak i to je finansijski rizik. Odlaganje je način da pomognete svojim dobavljačima u teškim okolnostima, ali i da se finansijski zaštitite.

Nazovite svoje goste umesto da im pošaljete poruku. Telefonski poziv je najbrži način da svoje goste obavestite o odlaganju Vašeg vencanja, ali još važnije, to je prilika da proverite kako su. Većina njih sada brine za svoje zdravlje, porodicu i posao.

Odlaganje, a ne otkazivanje vencanja osiguraće Vam minimalan finansijski gubitak

Sve zavisi od onoga što piše u ugovoru. Proverite svoja prava i obaveze i pregledajte uslove i odredbe. Možda ćete morati platiti naknadu kako biste odložili datum vencanja. Preporučujemo da nazovete svog dobavljača: on će možda zbog ovih izuzetnih okolnosti odlučiti da Vam ne naplati dodatnu naknadu, čak i ako u ugovoru piše da to može učiniti. Zaista je vreme kada bismo trebali pomagati jedni drugima. Važna napomena: odlaganjem vencanja ne bi trebalo doći do finansijskog gubitka, ali postoji rizik da neki od željenih dobavljača više neće biti dostupni.

Razmislite o novom datumu – vencanje u doba korone

Puno je sigurnije odložiti vencanje za kraj godine, nego za nekoliko nedelja. Situacija u kojoj se nalazimo je potpuno neizvesna te je pametno odložiti vencanje za minimalno četiri meseca, a maksimalno šest meseci.

Udahnite i budite zahvalni na svojoj porodici, prijateljima i poslovima koje imate. Nažalost, ne možete učiniti ništa više. Vencanje je proslava ljubavi s porodicom i prijateljima. Tokom koliko drugih srećnih događaja u Vašem životu ćete biti okruženi celom porodicom i svim svojim prijateljima?! Zato su vencanja jedinstvena. U ovim vrlo teškim, izuzetnim vremenima, gde će neki Vaši gosti izgubiti voljene, pravo je vreme da se usredsredite na ono što je važno i ne zaboravite pitati svoje goste kako su.

Otkazivanje vencanja korak po korak – vencanje u doba korone

1. Ako imate organizatora vencanja, razgovarajte s njim. On će pripremiti tablicu za procenu rizika koja će Vam ilustrirati finansijski uticaj odlaganja vencanja. Takođe, pregledaće odredbe u ugovorima s dobavljačima.

2. Svim dobavljačima i učesnicima u organizaciji Vašeg vencanja pošaljite e-mail. Zatražite potvrdu da su primili isti, a Vaša poruka može biti sažeta: “Zbog nesrećnog izbijanja covida-19, moj verenik i ja smo, nažalost, odlučili da odložimo svadbu. Sigurnost naših gostiju i dobavljača je prioritet”. Dodajte da ćete ih vrlo brzo obavijestiti o novom datumu.

3. Obavestite sve svoje goste o odlaganju vencanja te proverite s najbližim zvanicama koji bi im naredni datum (od nekoliko predloženih) najviše odgovarao.

4. Na kraju, proverite kod dobavljača jesu li dostupni na Vaš novi datum. Nažalost, može se dogoditi da neki od njih neće biti dostupni. Verujemo da Vam je  potvrda Vaše i partnerove ljubavi, kao i prisustvo najbližih članova porodice i prijatelja, bitnija od cvećara ili fotografa. Imajte to na umu.

Nadamo se svi da će ovo sve što pre završiti, ukoliko menjate datum vencanja i potrebna Vam je neka od naših usluga (odelo za mladoženju, košulja, kravata, cipele..) posetite naš butik muskih odela u Beogradu.