Muska odela

Muškarac u fino skrojenom odelu je za ženu isto što i žena u donjem rublju za muškarca: veoma seksi. Mnogi muškarci sanjaju o garderoberu kojeg čine samo muska odela, a postoji i veliki broj onih kojima odelo predstavlja ulaznicu za društvena dešavanja, svečanosti, koktele, prijeme… Svaki muškarac bi trebalo da ima više od jednog odela. Naravno ako imate samo jedno nije ništa loše samo da nije prenapadno, trebalo bi da se, u tom slučaju odlučite za klasicno musko odelo. Tamnije nijanse poput sive, crne ili plave i kvalitetno izrađeno odelo mogu Vam potrajati godinama ako se naravno pravilno brinete o njemu. Za Vas smo pripremili kratak vodič i niz korisnih saveta kako da izgradite svoj garderober sa muskim odelima – šta da kupite prvo, koji red da sledite i kako da ekonomično trošite na kvalitetan kroj i materijal muskog odela.

Teget muska odela

Ukoliko kupujete musko odelo namenski i planirate da se na njemu i zadržite, neka to bude kraljevsko plavo musko odelo sa zasečenim reverom. Nema toga što će Vam biti korisnije od ovakvog muskog odela, naročito ukoliko izaberete materijal srednje debljine, ne pretanak niti predebeo, tako da ga možete nositi tokom čitave godine. Ne pružajte previše poverenja oznakama na deklaraciji; često ne moraju biti verodostojne i mogu Vas navoditi na pomisao da bolje nužno mora biti skuplje, što naravno ne mora biti istina. Često ćete na etiketi naići na oznaku ,,super” vuna, materijal koji iako najčešće lagan i luksuzan takođe može i da se lako gužva, što odelo čini nepogodnim za svakodnevnu upotrebu. Fina tkanina podrazumeva i delikatnost. Stoga ako birate prvo ili jedino odelo koje ćete nositi često ili svaki dan držite se idealne kombinacije – pristupačne cene i dugovečnosti tkanine. Ako ste ikada čuli za oznake 100s, 120s, 140s, 160s, 180s vuna, onda sigurno znate da te oznake utiču na visinu cene, što je oznaka veća i odelo je skuplje. Međutim, šta znači sve to? Brojevi su zapravo pokazatelj koliko je puta vuna upredena prilikom izrade. Što je veći broj, finija je tkanina koja se na kraju dobija. Oznake 140s, 160s, 180s predstavljaju lagane tkanine koje su odlične za odela koja možete nositi tokom proleća i leta. Takođe, ovakva odela ne čuvaju svoj oblik na najbolji način, pa je njihovo nošenje preporučljivo za svečane prilike pre nego za nošenje svakoga dana.

Dobro bi bilo kupovati  dva para pantalonauz muska odela ukoliko Vam finansijska situacija to dozvoljava. Da, to jeste dodatni trošak. Ali relativno mali u poređenju sa cenom kompletnog odela, da ne pominjemo kupovinu dva. Investicija se može lako isplatiti, jer su pantalone te na kojima se vidi kada su dotrajale i iznošene. Ono što može biti poteškoća jesu različiti materijali od kojih su sako i panalone skrojeni te ne bi bilo najpametnije nositi ih zajedno ukoliko se ne uklapaju. Detalji poput zakrpa ili zanimljivih dugmića mogu biti od pomoći iako će doptineti ležernosti i učiniti odela manje elegantnim i formalnim. Kod nas, u butiku muških odela ,,Formale” možete pronaći i rezervne pantalone za Vaše odelo.

muska odela

muska odela za svadbu cene

Siva muska odela

Sivo odelo je toliko raznovrsno da uvek može da Vam priskoči u pomoć. Sva pravila koja se tiču kroja i materijala, već gore pomenuta, važe i ovde. Postoji nekoliko nijansi sivih muških odela. Kao glavno pravilo, tamnije nijanse sivih muških odela prilagodljivije su za zimski period i elegantne događaje dok svetle nijanse sivih muskih odela odgovaraju letnjim danima i ležernijim, opuštenim događajima. Srednja nijansa sive koja nije ni previše tamna ni previše svetla, najbolji je izbor za svaki dan i takvo musko odelo odgovara svakom godišnjem dobu.  Idealno bi bilo pronaći nijansu koja se najlakše kombinuje sa drugim komadima garderobe, poput recimo sivih muških pantalona i teget muškog sakoa i obrnuto.

Ukoliko ste početnik koji je tek krenuo u potragu za svojim prvim odelom, izbegavajte muska odela sa izrazitim šarama.

Crna muska odela

Tamna muska odela, naročito crna, veoma su popularna – kako među mlađima tako i među starijima. Ne prođe ni jedno venčanje, krštenje, rođendan, a da neko od muških članova porodice ili prijatelja ne ponese upravo tamno odelo, kojim ističe ozbiljnost, eleganciju, a novim modelima i krojevima – svoj seksipil. Ako ne bežite od klasičnih, crnih muskih odela, ali i tamno sivih muskih odela i braon muških odela – ovo bi svakako bio naš predlog. Klasično, a elegantno crno odelo i kožne cipele, bela muška košulja sa kragnom i manžetnama u dve boje prava su kombinacija za Vaše venčanje. Crno odelo je idealno rešenje za sve prilike, nikada ne može biti promašaj.

Smoking odela – muska odela za venčanje

Pozivi na događaje gde je dress code obavezan nisu toliko česti, eventualno se desi jedan u godinu dana. Ali kako starite, biće ih sve više. A pri odlasku na takve događaje svakako želite da izgledate najbolje i da se tako i osećate – samopouzdano i sveže. Bilo da je u pitanju dodela Oskara, venčanje ili poslovna zabava želite svežinu i udobnost, ne ustajali poluizvetreli miris znoja prethodnih muškaraca koji su na istom mestu na kom i Vi iznajmili baš to odelo.

Možda novac uložen u svečano odelo poput muškog smokinga za Vas predstavlja potpunu besmislicu. Ali pogledajte situaciju iz drugog ugla. Ukoliko je sako slim kroja i dovoljno kratak može se nositi i na dobar džins. Ukoliko imate dobro skrojen muški smoking koji Vam savršeno pristaje svakako ćete lako naći izgovore kako i gde da ga nosite.