Kosulje za odela

Kad se radi o klasičnom načinu odevanja, da bi se postigao prijatan izgled, treba voditi računa o svakom detalju uključujući i rukav muške kosulje za odela. Kad govorimo o dužini rukava muške kosulje za odela, tu postoje različita i kontradiktorna pravila. Bilo kako bilo, pre svega da biste odredili tačnu dužinu rukava muške kosulje za odela,  treba imati u vidu i sako i dužinu rukava muškog sakoa, jer efekat treba da bude dopadljiv i proporcionalan.

Prava dužina rukava se jednostavno određuje. Premerite ih i uporedite sa dužinom ruku kako biste utvrdili da li Vam odgovaraju i to pre kupovine kosulje za odela ili sakoa.

Kada kupujete košulju prvo uporedite dužinu ruku sa rukavima. Opušteno savijte ruku u laktu. Početna tačka je mesto gde se spajaju vrat i ramena. Metar ili traku (šta god, čime možete izmeriti dužinu) držite na ovoj tački i pratite ruku preko lakta sve do ručnih zglobova. Krajnja tačka je mesto spajanja podlaktice i dlana. Kada ovako merite dužinu rukava sa opušteno savijenom rukom, ostavljate dužinu koja će biti adekvatna i kada dižete ruke u vis ili ispred sebe (da vam se ne desi da se manžetne „zaglave“ na podlaktici).

Koja je idealna dužina rukava muske kosulje za odela?

Da li ste obučeni elegantno zavisi od toga da li ste ispoštovali određena pravila, ali – mišljenja su različita, pa recimo pravilo o dužini manžetne varira u zavisnosti od mode u datom trenutku, od modela muške košulje i krojačke tradicije u određenoj zemlji. Sugestije kažu da kada obučete mušku košulju i muški sako, trebalo bi da se vidi od 0.5 cm do 2 cm manžetne košulje ispod sakoa. Anglosaksonsko pravilo, pak kaže da rukav muškog sakoa treba u potpunosti da pokrije rukav muške košulje. Imajmo na umu da rukav košulje pokriva  zglob, dodiruje šaku i na taj način ‘viri’ iz sakoa 1 cm. U svakom slučaju, bolje je da rukav, pa samim tim i manžetna prelazi koji milimetar nego da rukav bude prekratak. Samo nemojte praviti fatalnu grešku tako što ćete kupovati košulje dužih rukava kako bi izvirivali. Kada ostanete samo u košulji, izgledaćete kao jedan od musketara.

Ako nosite muške košulje sa francuskim manžetnama koje su veće, imaju dva sloja i pripadaju im ukrasna dugmad, manžetne bi trebalo nešto više da se vide ispod rukava – može i duže od 2,5cm.

Obratite pažnju na obim manžetni kada kupujete muške košulje. Možda je dužina rukava odgovarajuća, ali su manžetne preširoke tako da možete kroz njih da provučete šaku. Ovakav model sigurno nije za Vas.

Ne zaboravite na ručni sat kada merite rukave. Uvek su poželjni tanki satovi kako se ne bi ispod košulje i sakoa pravila grba od sata koji je glomazan. Manžetna bi trebalo definitivno da prekriva sat, ukoliko ga nosite, ali nikako ne treba previše da prekriva šake.

Dužina rukava ne treba da Vam bude glavna briga kad kupujete muški sako. Prevashodno brinite o širini ramena i obimu u grudima. Rukavi se fabrički rade po standardima ili malo duži, a uvek se možete obratiti krojaču koji je će ih dovesti u red po Vašim merama. Važno je da rukavi košulje malo izviruju. Idealna dužina manžetne bi bila ona kada  je rukav muške košulje duži oko 1 cm od rukava sakoa. Dakle, pažnju obratite i na dužinu rukava muškog sakoa – nikako previše kratko i nikako previše dugačko – da ne biste izgledali kao da ste pozajmili odelo od mlađeg ili starijeg brata i završili u potpuno pogrešnoj veličini.