Kravata je dekorativni odevni predmet, oblika trake, koji se nosi oko vrata provučen ispod kragne košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.Smatra se da je nastala u Hrvatskoj. Reč kravata je Francuskog porekla (cravate) i izvedena je takođe od francuske reči za Hrvate (Croat). Priča o njenom nastanku vraća nas u XVII vek u period tridesetogodišnjeg rata.

Evropa se raširila zahvaljujući hrvatskim vojnicima. Oko 1635. godine,nekih šest hiljada vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su,predvođeni banom,ostali u službi francuskog kralja.

Tradicionalna uniforma sa vezanim,crvenim maramama oko vrata privukla je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala,od grubih,koje su nosili obični vojnici,do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili viši činovnici. Oko 1650.godine ovaj stil prihvaćen je na francuskom dvoru i među buržoazijom tog vremena kao simbol elegancije. U Englesku kravatu je doneo Čarls Drugi po svom povratku iz inostranstva. Kravata je ubrzo osvojila,kao modni odevni predmet,čitavu Evropu.

Kravata kao modni detalj

Nešto što je od uvek predstavljalo problem je KAKO VEZATI KRAVATU. Hmmm….Njen širi deo treba da visi sa desne strane i ispod desne ruke. Rukama uhvatiti oba dela kravate s tim da tanji deo mora biti oko petnaest centimetara kraći. Desnu ruku staviti iznad leve i provući desni kraj kravate ispod nje, a zatim prekrstiti preko leve strane kravate. Na ovaj način se određuje dužina kravate. Onda prebaciti kravatu sa desne strane preko levog ramena, a čvor držati levom rukom rastvoren palcem i kažiprstom. Desnom rukom širi deo kravate provući ispod čvora prema grlu i ubaciti ga unutar čvora sa prednje strane. Kako bi se vezivanje kravate završilo, tanji kraj nežno povući ispod čvora na dole, a čvor prema grlu.

Postoji nekoliko načina vezivanja kravate. Najpoznatiji je dvostruki vindzorski čvor, koji je patentirao vojvoda od Vindzora. Pored ovog, tu su još: obični čvor, dvostruki obični, obični vindzorski, klasični američki čvor, slobodni američki čvor… Nakon nošenja, poželjno je razvezati je i pustiti da se ispravi i “odmori”. Uz ručne satove, kaiševe, dugmad za manžetne, kravate spadaju u “sitnice koje čine stil”.

Kravata Vam daje elegantnost stilu,izgledate mnogo otmenije i poslovnije. Poslovni muškarci znaju koliko je kravata bitna da izgled dovedete do perfekcije.

Na osnovu čega se kombinuje boja kravate sa odelom?

U zavisnosti da li je poslovnom odelo ili je neka svečana prilika zavisi i boja kravate. Uz muško poslovno odelo se biraju mirnije boje kravate koje se slažu sa bojom odela,malo jednostavnije,za razliku od odela za venčanje,tu se bira kravata koje malo sve otvara. Boja koja se neće stopiti sa Vašim odelom već neka skroz suprotna. Npr. kada mladožena izabere teget odelo,za svadbu boja kravate koja će sve to razveseliti i malo otvoriti je žuta ili narandžasta kravata, dok poslovno odelo zahteva neku mirniju npr. sivo poslovno odelo se najviše kombinuje sa sivom,crnom,bordo kravatom (jednostavnijim bojama koje nisu previše jake i drečave).

Širina i dužina kravate

U utvrđenim pravilima bontona, kravata mora biti tačne dužine. Ovaj parametar može varirati u zavisnosti od događaja za koji je odabrano odelo i slika u celini.

Hajde da razmotrimo najčešće opcije.

Izuzetno kratka kravata za poslovne pregovore, napraviće nepovoljnu sliku o svom vlasniku. Takva osoba se ne shvata ozbiljno i ne tretira sa dužnim poštovanjem.

Na neformalnom sastanku i događaju možete nositi klasične modele ovog predmeta. Prilikom odabira odeće za noćni klub, preporučuje se da se odlučite za svetle kravate. Opcije sa originalnim otiskom su sasvim prikladne.

Mnogi ljudi potcenjuju važnost ovog elementa u muškom izgledu. Uz njegovu pomoć, moguće je ne samo značajno poboljšati ukupni izgled, već i sakriti nedostatke figure i naglasiti njene prednosti

Klasično pravilo je da vezana kravata mora biti strogo u nivou pojasa (tako da ivica kravate dodiruje kopču)… Ova postavka važi i danas, ali je ranije moda diktirala druge uslove.

Pre nekoliko decenija (oko 30-40) smatralo se ispravnim nošenje kravate čiji je nivo bio primetan ispod pojasa. Nakon nekog vremena, predstavnici jačeg pola počeli su da se ukrašavaju kratke opcije to je doseglo tek četvrto dugme na majici. Nakon što je dužina postala još kraća, i dodatak je počeo da se gura ispod košulje između gornjih dugmadi (drugi i treći ili treći i četvrti). Ova opcija je ostala relevantna do 2012.

Savremena generacija se odlučila za standardnu verziju. Sledeće dužine se smatraju pogodnim:

*kraj kravate pokriva pojas, preklapajući ga;

*kravata odmah ispod struka;

*ivica malo ne dopire do pojasa.

Svaka od opcija je danas relevantna. Prilikom izbora dužine preporučuje se usredsređivanje na karakteristike tela (visina, težina i druge karakteristike). Takođe morate uzeti u obzir format događaja.

U svakom slučaju, kravata ne bi trebala visiti znatno ispod linije pojasa. Etiketa kaže da dužinu kravate treba izabrati i meriti samo kada je vezana. U suprotnom, integritet slike će biti narušen. Trenutno se smatra relevantnim više od 30 vrsta čvorova, kojima se bave i profesionalni dizajneri i obični korisnici. Većina čvorova značajno skraćuje pribor. Potrebno je unapred izračunati koliko centimetara će zauzeti predloženi čvor.

Prilikom sastavljanja stroge poslovne slike, dužina kravate trebala bi biti od 132 do 147 centimetara… Ovo se odnosi na dodatak za klasičnu košulju. Nakon što ga stavite, trebalo bi da se spusti do kopče za pojas. Prihvatljivo je kada kravata blago prekriva kopču.

Da biste odredili potrebnu dužinu, možete koristiti sledeću metodu. Kravata mora biti pričvršćena za vrat jednim krajem, dok drugi kraj mora dopirati do kolena… Koristeći ovaj savet, lako možete podići kravatu, bez obzira na visinu.