Najbolja prijateljica Vam se udaje i pozvala je upravo Vas da joj budete kuma. Kako kažu – kumstvo se ne odbija a svakako treba i da vam je velika čast što je odabrala upravo Vas. Ipak se kuma pažljivo bira. To što ste upravo Vi ta – pokazuje koliko Vas prijateljica ceni, koliko ste značajna osoba u njenom životu i koliko Vas voli.

Kuma je ne samo najbolja prijateljica, najčešće iz ranog djetinjstva, već i neko ko mladu dobro poznaje i razume, ko je tu kada god zatreba i šta god da zatreba. Neko na koga mlada može da se osloni i u lijepim ali i u manje lijepim trenucima. Neko ko će je podržati u najluđim idejama ali i ohrabriti kada samopouzdanja ponestane. „Jednom“ riječju – osoba od povjerenja.

Kada prođu prvi trenuci radosti i euforije zbog nove uloge koju ste upravo dobili, morate dobro razmisliti šta sve ta uloga nosi sa sobom. Kumina uloga nije samo puko stajanje uz mladu pred matičarem i onaj čuveni potpis uz poziranje fotografu, već zaista mnogo više od toga. Od kume se očekuje da bude oslonac i podrška od same vjeridbe preko organizacije vjenčanja i odabir vencanice, na dan vjenčanja ali i kasnije tokom života.

Možda je najbolje da na samom početku vas dvije simbolično proslavite to buduće kumstvo, da se opustite, uživate u druženju ali i da skupite snage i energije za sve što vas čeka do samog vjenčanja. A trebaće vam i snage i energije. Kuma se mora naoružati i strpljenjem. Sam proces organizacije vjenčanja zna biti jako iscrpljujući, pogotovo ako ne ide sve onako kako ste zamislili. Takve situacije pogotovo mladu dovode do ludila ali i obeshrabrenja. Tada na scenu stupa kuma koja sa svojim saveznikom strpljenjem čini sve što je u njenoj moći da smiri, ohrabri ali i oraspoloži mladu kako bi se „čiste glave“ mogla vratiti obavezama oko organizacije svadbe. Kao što ćete i vidjeti, u nekim trenucima nije lako biti kuma, ali to su ipak samo rijetki trenuci koje svaka dobra kuma zna prepoznati i prevazići.

Napravili smo mali podsjetnik na sve obaveze koje kumu očekuju prije, u toku ali i posle vjenčanja.

Pre venčanja

Haljina posle venčanice – nepisano pravilo je da se mlada presvlači posle rezanja torte. Nije lako izabrati haljinu u kojoj će mlada da zablista posle savršene vjenčanice. Da li da bude kratka ili duga, bijela ili neke druge boje? Kuma je ta koja će pomoći da se nađu odgovori na sva ova pitanja i izabere baš ona najbolja haljina.

Dan pre venčanja

Na dan venčanja

Posle venčanja

Iako je vjenčanje prošlo, uloga kume ipak nije završena. Ona je ta koja, pored supruga, treba da bude najveća podrška u životu jedne žene. Samim tim, njena uloga se nikada ne završava.

Nadamo se da smo uspjeli da vam približimo sve ono što jednu kumu čeka od trenutka „Da li želiš da budeš moja kuma?“, preko venčanja i dalje kroz život. Možda nekada neće biti lako, ali širok osmijeh i zagrljaj prijateljice pomoćiće da se sve poteškoće prevaziđu. Znajte da je to jedna od najpočastvovanijih uloga koju možete dobiti u životu i zato uživajte u njoj.