Kako izabrati zavese za dnevnu sobu

Zavese za dnevnu sobu – Ukoliko želite da dnevnoj sobi date poseban šarm, promenite zavese na prozorima

Da biste dnevni boravak uredili sa stilom, veoma je bitno da se sa bojama nameštaja i zidova uklope i zavese. Njihovo održavanje zavisi od materijala, a količina svetlosti u dnevnoj sobi od boje i dezena. Bitno je videti kako na dnevnom i veštačkom svetlu izgleda zavesa i kako se uklapa sa dezenom i bojom nameštaja. Ako je nameštaj svetlijih tonova možete staviti poseban akcenat u prostoriji tako što ćete izabrati zavese u jarkim bojama i sa detaljima poput cvetova, pruga ili printa. Ako imate nameštaj u raznim bojama ili sa šarenim dezenima savetujemo da odaberete neke svetlije nijanse, bez šara i detalja da dnevna soba ne bi izgledala previše pretrpano.

Za one koji žele više dnevne svetlosti trebalo bi da izaberu tanju i prozirniju zavesu, kao što su na primer zavese od organdina. To se obično i preporučuje za prostorije u kojima provodite veći deo dana.

Veoma je bitno da odredite na koji način želite da postavite zaveesu na prozor, da li želite karnere, trake kojima ih vezujete sa strane, da odredite visinu, nabore, da li želite tregere, kanal ili neku drugu alternativu za kačenje. Ukoliko nastojite da vizuelno povećate prostor trebalo bi izabrati dužu zavesu, koja pritom dnevnoj sobi daje klasičan izgled. Ako želite da povećate prozor, možete to učiniti tako što ćete zavesu po visini podeliti na pola i skupiti ukrasnom trakom.

Vrste zavesa

Klasične zavese– jednostavnog su dezena, manjih nabora, dužine do poda, izrađene od providnih materijala tako da imaju mogućnost da propuštaju mnogo svetlosti. To su uglavnom zavese od organdina, markizeta ili lana.

Rolo zavese– modernijeg su dizajna i dezena, nisu im potrebne garnišne jer se podižu i spuštaju i na ovaj način regulišu količinu svetlosti u sobi.

Venecijaneri– izrađeni su od aluminijuma ili plastike, obično se koriste u poslovnim objektima, veoma lako se postavljaju i održavaju.

Rimske zavese– prostoru daju posebnu dimenziju i danas su sve više popularne, slažu se po poljima i kače na mehanizam za prozor.

Trakaste zavese– mogu se postaviti u modernim dnevnim sobama ali se najčešće koriste u poslovnim objektima, sastoje se od niza vertikalnih traka, neprovidne su i mogu se odabrati u različitim bojama.

Za koji tip zavese ćete se opredeliti, zavisi od Vaših potreba i ukusa. Zato pre kupovine razmislite kakav efekat želite da postignete.