Vencanice – saloni vencanica

Da li ste od onih mladi koje su u glavi zamislile svoju savršenu venčanicu još tokom detinjstva? Ili vam izbor venčanice nije jedna od omiljenih aktivnosti? Bez obzira u koju vrstu spadate, evo šta morate znati pre nego što počnete sa izborom: 

Moderne vencanice

Iako su jedno vreme dominirale venčanice prljavo bele boje, stilisti tvrde da se čisto bela ponovo vraća u modu. Bez obzira da li se odlučite za kupovinu, iznajmljivanje ili šivenje venčanice po meri, saloni u Srbiji nude ogroman izbor venčanica najrazličitijih stilova – venčanice u boho stilu, retro venčanice, čipkane, venčanice sa perjem, kratke i duge haljine u raznim bojama, dizajnerske venčanice i druge, tako da, jedino pitanje koje bi trebalo sebi da postavite jeste: kada da počnem sa potragom?

Pravo vreme za izbor venčanice

Nikada nije previše rano da počnete sa izborom venčanice. Zapravo, venčanicu možete početi da tražite čim budete znali okviran datum venčanja. Vrlo je važno da znate da venčanicu možete naći i par dana pred svadbu, postoje čak i saloni koji mogu sašiti venčanicu po meri za 24h, ali to vas na kraju može skupo koštati – usluga šivenja može vas koštati finansijski, a izbor modela za iznajmljivanje par dana pred svadbu koštaće vas jer je verovatnoća da ćete naći svoju idealnu haljinu – minimalna. Venčanice se rezervišu i po više meseci unapred, a ponuda modela koji ostaju uglavnom je loša. Vrlo bitna stavka, pre nego što se zaputite u potragu za idealnom haljinom za vaše venčanje jeste budžet. Budite realistični, utvrdite budžet i držite ga se. Imajte u vidu da ne možete kompletan budžet planirati samo za venčanicu, već će vam trebati dodatan novac za prateće detalje – cipele, veš, aksesoare i slično. 

Saloni vencanica Beograd

Pre obilaska salona, razmislite o stilu koji ciljate i uradite malo istraživanje – u časopisima ili online potražite inspiraciju kako biste mogli da formulišete šta želite. Ne bi bilo loše i da odštampate fotografije nekih modela koji vam se dopadaju i da sa time odete u salon.  Kada birate modele, obavezno  uzmite u obzir vaš oblik tela i koji su to modeli koji vam trenutno stoje (može se desiti da izgubiti koji kilogram pred samo venčanje – što ne znači da morate, ali sigurno nećete postati viši i nećete iznenada preći u brushaltere sa većim korpama – osim ako ste trudni). Usluga u salonima podrazumeva isprobavanje venčanica, dodatne korekcije i savetovanje, neki saloni nude i izradu venčanice po meri uz dizajnersko rešenje, a veliki broj salona nudi i kompletnu prateću opremu za mladu – veo, aksesoare, ali i cipele i nakit za buduću mladu. 

Iznajmljivanje venčanica u salonima vencanica

Buduće mlade se sve češće odlučuju za iznajmljivanje venčanica jer je: praktično i prilično jeftinije. Kupovina i čuvanje venčanice decenijama u ormaru odavno je zastarelo, a i šteta je da tako lepi (i skupi) odevni komadi budu obučeni samo jednom. Zato je iznajmljivanje venčanica razuman izbor.  Kada krenete u salon venčanica, ponesite prikladan veš – idealno bi bilo da imate kvalitetan grudnjak bez rukava, da biste odmah imali sliku kako ćete izgledati na dan venčanja. Što se tiče šminke, idealno bi bilo da budete minimalno našminkani ili bez šminke da ne bi došlo do oštećenja venčanica. Ukoliko ste se već odlučili za nakit ili nešto od pratećeg aksesoara što ćete sigurno nositi za svadbu, ponesite i to kako biste najbolje videli kako vam se uklapa u kompletan izgled. 

Kratke venčanice

Nepisano pravilo da venčanice moraju biti duge i raskošne samo je to – nepisano pravilo. Nemojte se bojati da eksperimentišete sa dužinama, istina je da kraće varijante češće čak i bolje pristaju damama, a prednost kraćih venčanica je i da ih uz manje izmene, možete nositi i u nekim drugim prilikama. Takođe, pored činjenice da su kratke venčanice praktične, one su i dobar izbor ukoliko ciljate na netradicionalno venčanje i želite da postignete šik izgled. 

Duge venčanice

Posebno su popularne takozvane balerina venčanice i venčanice inspirisane sirena stilom, ali, duga venčanica ne mora biti samo romantična. Dizajneri sve češće izbacuju smelije modele dugih venčanica u kojima kombinacijom različitih materijala, dubokim izrezima koji otkrivaju deo noge, dekoltea ili leđa i drugim rešenjima nude mogućnost da se mlade prikažu u izazovnijem svetlu. 

Vencanice za trudnice

Ukoliko ste trudni, onda pravilo o što ranijem izboru venčanice za vas ne važi. Nemojte birati venčanicu prerano ili imajte u vidu da će veličina morati da se menja. U ponudi salona može se 

naći veliki izbor venčanica koje su namenjene isključivo za trudnice, ali i drugih modela koji su podložni korekcijama tako da vam pristaju savršeno. Šivenje po meri takođe je jedna od opcija i daje vam neograničenu slobodu po pitanju izbora modela. 

Najlepse vencanice

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći sa izborom, ali, ako bismo morali da izdvojimo jedan najvažniji savet, to bi bio ovaj: Najlepša venčanica nije ona koja vam se najviše dopala na slici – najlepša venčanica je ona koja pristaje vašoj figuri i koja vas maksimalno dovodi do izražaja i u kojoj se osećate prelepo i koju ćete sa zadovoljstvom nositi.