Unikatan i prepoznatljiv način oblačenja prožet elegancijom, koju postižu s lakoćom.

Prosečan garderober jednog Francuza se sastoji od svestranih komada koji su uglavnom u redukovanoj paleti crne, teget, bele i sive boje uz tek nekoliko komada u drugim tonovima.

Još jedna mala tajna francuskog stila je prisvajanje komada koji potiču iz vojničkih i radničkih uniformi, koji se nose nonšalantno, čak iako je povod nešto formalniji događaj.

muska-svecana-odela

muska elegantna odela

MORNARSKE PRUGE

Bluza dugih rukava i teget i belih pruga pojavila se još 1858. godine, kao deo uniforme francuske mornarice u Bretanji. Kasnije je ovaj komad počeo da se dizajnira od vune i pamuke.

Od vojničke uniforme do modnog komada, mornarske (breton) pruge su nosili i Pablo Pikaso, Endi Vorhol, Džejms Din i Žan Pol Gotje, a i danas predstavlja moderan i klasičan komad, koji bi obavezno trebalo da se nađe u Vašem ormanu.

MORNARSKI KAPUT

Ovaj klasični komad su nosili evropski i američki oficiri još 1700. godine. Teget vuneni kaput je jedan od naučestalijih prizora na ulicama Pariza, još otkada se pojavio deo kolekcije Iv Sen Lorana 1960-ih godina.

Ukoliko želite nešto istinski autentično i statement, nabavite jedan mornarski kaput za sledeću sezonu.

KOŠULJA BEZ KRAGNE

Košulja bez kragne je još jedna okosnica stila svakog modernog Francuza. Ovaj klasični komad je savršen za poslovnu varijantu, a pravi se od pamuka, lana ili žerseja i treba da bude maksimalno opuštena i široka.

Nosite je uz slim džins ili chino pantalone tokom dana, a ispod blejzera u noćnim varijanta i imaćete utisak da ste nakratko skoknuli do Francuske.

EŠARPE, MARAME, LAGANI ŠALOVI

Dolazimo do ključnog izgleda jednog stilizovanog, ležernog Francuza.Možete da ih nosite preko ramena ili da ih vežete oko vrata.

Ako želite da poprimite stilski duh Francuske, obavezno morate da odaberete upečatljive šare i boje, koje neće da ugrozi ostatak Vašeg izgleda.

svecana, muska, odela

muska odela, muska, odela, strukirana, slim fit, za visoke muskarce, punije, krupnije

JEDNOSTAVAN, SLIM FIT DŽINS

Džins možda jeste izum Amerikanaca, ali u Parizu se farmerice nose čak i uveče, često u kombinaciji s majicom i blejzerom.

 

Izvor: Men’s health