MUSKE KRAVATE

Muske kravate – Visoke potpetice, mala crna haljina, krzno, sesiri, lepeze se  smatraju simbolima zenskog stila i elegancije. Muska kravata je sveopste prihvacen simbol prefinjenosti, sofisticiranosti i detalj koji moze da okarakterise muskarca sa stilom. Ne racunajuci seksualne fetisiste, kravata je verovatno jedina stvar na svetu koja voli da bude vezana, pa jos u čvor. Priča o njenom nastanku  nas vraća u XVII vek na tlo apsolutisticke Francuske za vreme vladavine Luja XIII.

Kravata spada u red dekorativnih muskih odevnih predmeta. Oblika je neravnomerno sire trake,  posebnom tehnikom se vezuje u cvor. Nosi se oko vrata podvučena ispod kragne muske kosulje. Najcesce je izradjena od svile, kada je i najelegantnija. Moze da bude i od nekog drugog platna ili materijala. Simbol su elegancije i prefinjenosti. Muske kravate oduvek su bile nezamenljiv modni detalj svih klasicnih odevnih kombinacija. Iako muske kravate zapravo predstavljaju samo parce tkanine i obicnu traku, njihovo vezivanje oko vrata mozda samo na prvi pogled izgleda kao lak zadatak. Vezati pravi cvor zadatak je koji zahteva kako preciznost tako i iskustvo.

U knjizi „Ziveti kao dzentlmen“, Dzon Bridzis imperativno konstatuje: „Jedan dzentlmen uvek sam sebi vezuje kravatu“.  Nije mali broj muskaraca kojima devojke ili žene vezuju kravate. Veoma su seksi filmske scene u kojima muskarac pre poljupca za uspesan radni dan dobija i savrseno vezan cvor na kravati.

muske kravate, za, maturu, vencanje

Vezivanje muske kravate

Svrsishodna je samo kada je vezana, bez obzira na to nakon nosenja je morate razvezati i pustiti je da se ispravi i „odmori“. Uz rucne satove, kaiseve, dugmad za manzetne, kravate spadaju u sitnice koje cine stil jednog muskarca.

Kravata nikako ne sme biti duza od kaisa. Vrsta čvora u koji ce kravata biti vezana zavisi od kragne muske kosulje. Uske kragne zahtevaju i usko vezivanje, a siroke kragne „traze“  vindzorki čvor.

Materijal za muske kravate

Kod muske kravate je najvazniji materijal od koga je napravljena i dezen kojim je ukrasena. Pored klasicnih muskih kravata na pruge i muskih kravata na tufnice postoje i one drugih dezena, sa aplikacijama u tkanju materijala, koje su verovatno i najelegantnije. Aplikacije i sare na kravatama se menjaju u zavisnosti od trenda. Kada govorimo o obliku muskih kravata danas su aktuelne kravate izduzenog oblika. Sve popularnije su i uske kravate. Igle kojima se kravate pricvrscavaju za kosulju su veoma lep ukras i podjednako atraktivan i otmen poklon kao i sama kravata.

Pored toga sto simbolizuje stil, eleganciju i ugladjenost kravata je i simbol uniformisanosti i obavezan detalj mnogih radnih uniformi. Postari, policajci, vojnici, piloti, svi oni oko vrata nose diskretnu kravatu u adekvatnoj boji. Iako je nose, zene nisu uspele da ovaj detalj prisvoje samo za sebe.

Prvobitna namena kravate jeste da se nosi u svecanim i posebnim prilikama. Bez obzira na tradiciju trendovi danasnjice uveli su kravatu i u totalno lezerne odevne kombinacije. Kravata se moze kombinovati apsolutno uz sve: farmerke, sako ili muska odela, a od muskarca ce uvek i u svakoj prilici napraviti gospodina. Kravata je pocela da visi oko vrata iako  ispod nje nije kragna od kosulje. Stilisti je kombinuju sa majcama, umesto sakoa uz nju oblace dukserice, a nose je i uz patike. Ovaj vid nosenja kravate je inovativan i ako ste originalni, a hrabri trebalo bi da ga praktikujete. Vim Venders je rekao: „Moda je uvek pokret i u tome je njena uloga!“

Jedna od osnovnih prednosti muske kravate je ta sto posedovanje veceg broja kravata pruza mogucnost i veceg nosenja jednog te istog odela. Oskar Vajld je savetovao: „Ako vec niste umetnicko delo, onda barem nosite jedno na sebi.“ Muskarci u ovom slučaju Vase umetnicko delo moze biti Vasa kravata.

Zanimljivost o muski kravatama

Najbolje i najkvalitetnije kravate prave se od ciste svile ili vune. Cesto naznaka na etiketi na kojoj pise 100% svila ili kasmir ne otkriva uvek istinu o pravoj prirodi kravate. Cak i najvrednije kravate na svetu imaju unutrasnjost skrojenu od razlicitih materijala. Samo takozvane „sklopljene kravate“ (fold ties), pravo remek delo, napravljene su iskljucivo od svile sa tkaninom savijenom sedam puta bez ikakvih dodataka poput postave ili unutrasnjeg ojacanja.