MUSKE KRAVATE ZA ODELA

Muske kravate za odelaMuske kravate za odela se smatraju hrvatskim modnim trendom i proizvodom. Evropom se kravata raširila u XVII veku. To sve zahvaljujući hrvatskim vojnicima oko čijih vratova je postala prepoznatljiv modni detalj. Kicoški nastrojeni Francuzi tog doba su je među prvima prihvatili. U njihov jezik dolazi pod nazivom „cravate“, izvedenim od francuske reči za Hrvate (Croat). Pod istim ili sličnim nazivom širila se i po drugim zemljama starog kontinenta. Oko 1635. godine, nekih šest hiljada vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna nošnja sa vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili viši činovi. Oko 1650.godine ovaj stil je prihvaćen na francuskom dvoru. Muske kravate za odela postaju modni odevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. U Englesku je kravatu doneo Čarls II, po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odevni predmet, i celu Evropu.

Sama reč potiče od francuske reči cravate, kao reč za šalove oko vrata konjušara. Neki tekstovi navode da pravo poreklo reči vuče korene još iz drugog veka nove ere. Rimski legionari su je naime koristili kako bi oko vrata pričvrstili duže parče tkanine koje bi ih zaštitilo od hladnoće.

ISTORIJA MUSKE KRAVATE ZA ODELA

Zapravo, prvi prototip moderne kravate potiče iz 18. veka sa američkog područja – takozvana „bandana“. To je velika ešarpa posebnog dezena koja je morala da se obmota nekoliko puta oko vrata i krajevi uvežu u mašnu. U poznom 19. veku Engleska je bila mesto na kome se rodila moderna muška kravata, veoma slična modelima koje muškarci i danas nose. Da budemo još precizniji, Exeter Oxford koledž bilo je mesto na kom je muška kravata upotrebljena prvi put.

U svom trenutnom obliku i formi, moderne muške kravate za odela postoje od najranijih godina 20. veka. Tada je Amerika i usvojila klasičan kroj od 45 stepeni, koji je i dalje karakterističan završetak svih modela muških kravata. Pre toga, kravate su bile ravnog kroja i ravno sečene pri dnu, ojačane drugim vrstama materijala, ali su brzo propadale, dok je čvor stvarao nabore.

Važan uticaj došao je iz Engleske 20-ih godina, kada je vojvodu od Vindzora, tadašnjeg Dejvida Vindzora, princa od Velsa, posetio poznati preduzetnik Herni Ford iz Sjedinjenih Američkih Država i pokazao mu nov način vezivanja kravate kada i nastaje poznati „Vindzor čvor“

muske kravate za odela