Muska poslovna odela

POSLOVNO ODEVANJE – MANŽETNA DA SE VIDI, KRAVATA DO VRHA ŠNALE KAIŠA

Muska poslovna odela… Poslovno odevanje u osnovi podrazumeva tri osnovne boje – sivu, teget i crnu.

OSNOVNA PRAVILA POSLOVNOG OBLAČENJA

Za muškarce osnovna pravila poslovnog odevanja su vrlo jednostavna: sve što je poželjno su muško odelo, muška košulja, kravata, muški kožni kaiš i muške kožne cipele, dok je od ’nakita’ dozvoljen jedino adekvatno odabran sat, ili diskretan prsten. Muška odela za posao bi trebalo da bude sive, teget ili crne boje, skrojeno po meri od prirodne tkanine npr. 100% vuna, 160s tkanje, odelo sačinjeno od tkanine ’za sva četiri godišnja doba’. U obzir mogu doći i različite teksture materijala (nikako somot i pliš), kao i različite varijante nenaglašenih prugica – diskretan dezen. Muška odela sa jednorednim kopčanjem, dva ili tri dugmeta, i dva slica, sa optimalnom širinom i dužinom nogavica pantalona, su najpoželjnija jer su i najpraktičnija, ali su danas ipak moderna ona sa dva dugmeta, užim reverom i nesto užom nogavicom, tzv. slim fit odela. Koji ćete model muškog odela odabrati trebalo bi da zavisi više od toga ŠTA VAM BOLJE PRISTAJE, NEGO ŠTA JE MODERNIJE, tj muska poslovna odela bi trebalo da birate prema svojoj građi. Rever je uvek klasičan, ni preuzak, ni preširok, jer se špic-rever i dalje više vezuje za neke druge vrste odela, druge namene.

muska poslovna odela

muska odela za posao

Pored ovakvog muškog odela, poželjno je da u ormanu imate bar tri bele i tri plave muške košulje, koje takođe mogu biti od prirodnog materijala, npr pamuka. Bela klasična košulja i klasičnom kragnom, od pamuka koji se lako održava (lako se pere i lako pegla) je uvek pravi pogodak. Takve muške košulje su danas naročito aktuelne i deluju uvek elegantno i poslovno, uz pravi odabir kravate ili (i) maramice u malom džepu sakoa- naravno ako se to uklapa u Vašu ’pojavu’ i karakter.

muska poslovna odela

muska poslovna odela, slim fit odela, strukirana odela

Veličina muške košulje, kao i odela, mora biti adekvatna, širina ramena na sakou i širina okovratnika košulje po meri. Manžetna košulje se uvek vidi ispod rukava sakoa-1,5-2cm, a dužina kravate treba da dodiruje vrh šnale na kaišu!

Ista (šnala) na kaišu treba da bude što jednostavnija i elegantnija kao i sam kaiš, od kože koja nije dodatno ukrašena detaljima (od metala narocito). Za one nešto smelije i sklonije modernijem oblačenju i na poslu mogu biti dozvoljeni mali ’izleti’ u vidu kaiša u drugoj boji, kravate sa naglašenijim dezenom, košulje sa ukrasnim manžetnama, ali to svakako mora da doprinosi Vašoj celokupnoj pojavi i opštem imidžu kompanije u kojoj radite. Kravata je, inaće, uvek jednobojna u tamnijim ili pastelnim nijansama ili diskretno prugasta (ne više od tri boje), i pritom su intenzivne boje čak i kravate isključene iz svake kombinacije, bez obzira na trendove.

Kaiš i cipele bi trebalo da budu u istoj boji- ili bar u nijansama iste boje (nikako crni kaiš i braon cipele ili obrnuto), bez suvišnih i prenaglašenih detalja na njima. Šnala na kaišu je diskretna i klasična, elegantno oblikovana, nikako masivna, a boja metala (zlatno ili srebrno) bi trebalo da prati boju brazletne na satu, ili ostalim metalnim delovima; ista situacija je i ako je kaiš na satu kožni.

odela za posao, muska odela Beograd, muska odela slike

crna poslovna odela Beograd

Dakle, detalji predstavljaju jako bitan momenat, kako u svakodnevnom, tako i u poslovnom odevanju, i moglo bi se reći da su ključni, jer kada se pogrešno upotrebe mogu da pokvare opšti utisak, kao što u suprotnom slučaju mogu da ga znatno poprave.