Muska odela za maturu

Muska odela za maturu – Za početak, uskladite boju muške kravate sa muškom košuljom. Osnovna pravila o kombinovanju muške kravate i muške košulje: jednobojne muške kravate se mogu nositi s ,,razigranim” muškim košuljama ili muškim košuljama sa šarama. S druge strane, ako je kravata na pruge, ona se kombinuje sa jednobojnom muškom košuljom. Zapamtite, nikad nemojte uparivati šare sa šarama. Ako niste sigurni, sa bordo muškom kravatom uglavnom nećete pogrešiti, sve dok se držite proverenih varijanti kada je o muškim košuljama reč – svetloplave muške košulje, bele muške košulje i svetlosive muške košulje. Ako volite košulje sa veselijim uzorkom ili u pastelnim nijansama ni savršeno vezana kravata Vam neće pomoći.
Kad ste sve to rešili, preostaje Vam još samo da uvežbate vezivanje muške kravate da ne biste došli u situaciju da Vam pred važan poslovni sastanak kravatu vezuje devojka ili supruga.
Mnogima je sasvim sve jedno kako je čvor vezan na muškoj kravati, međutim, kad se jednom usvoje neka osnovna i jednostavna pravila, moguće je izabrati baš onaj čvor koji najbolje odgovara prilici i stilu muške kravate, a i same muške košulje. Postoji naime više načina da se veže čvor na muškoj kravati nego što mi i možemo da zamislimo – izbrojano je čak 95 mogućih načina vezivanja čvora! U ovom tekstu ćemo prikazati 4 najčešća i najkorisnija načina koja mogu biti korisna u raznim prilikama.

muska odela za maturu

odela za matursko vece

Muska odela za maturu – Pitate se kako da vežete mušku kravatu?! Mi ćemo Vam u par jednostavnih koraka objasniti kako se vezuje muška kravata! Stavite je oko kragne muške košulje. Njen širi deo trebalo bi da visi sa desne strane i ispod desne ruke. Rukama uhvatite oba dela kravate s tim da tanji deo mora biti oko 15 centimetara kraći. Desnu ruku staviti iznad leve, i provući desni kraj kravate ispod nje i prekrstiti preko leve strane kravate. Na ovaj način se određuje dužina kravate. Potom prebaciti kravatu sa desne strane preko levog ramena, a čvor držati levom rukom rastvoren palcem i kažiprstom. Desnom rukom širi deo kravate provući ispod čvora prema grlu i ubaciti ga unutar čvora sa prednje strane. Kako bi se vezivanje kravate završilo tanji kraj nežno povući ispod čvora na dole, a čvor prema grlu.

Postoji nekoliko načina vezivanja kravate, ali najpoznatiji je dvostruki vindzorski čvor, koji je patentirao vojvoda od Vindzora. Pored ovog tu su još: obični čvor,dvostruki obični, obični vindzorski, klasični američki čvor, slobodni američki čvor…

Vindzor čvor za kravate

windzor-cvor-vezivanje-kravate

U pitanju je simetričan i debeo čvor, mada bi jačinu i gustinu čvora trebalo pripisati originalnom kroju i postavi pre nego duplom čvoru. Ovaj način vezivanja kravate pogodan je za velike i značajne događaje i najbolje pristaje uz široke kragne upravo zbog svoje veličine. Vindsor ili dupli čvor treba da stoji tačno na sredini vrata i pokriva poslednje dugme na košulji.

Jednostavan čvor za kravate

jednostavan-cvor-vezivanje-kravate

Sa stilske tačke gledišta, najjednostavnij, a istovremeno i najraznovrsniji čvor. Zahvaljujući svojoj produženoj dužini, formira tanji okovratnik i svojim kosim padom formira zanimljivu asimetriju sa ivicama kragne.