Dok odbrojavate mesece do datuma venčanja, verovatno ćete početi da se fokusirate na svoju ceremoniju i zavete. Ali da li ste se zapitali ko tradicionalno prvo izgovara svadbene zavete i zašto se to radi na taj način?

Razmena zaveta na vašoj ceremoniji je magični deo službe kada prvi put čujete da vam voljeni izgovaraju zavete pred vašim gostima i porodicom. Njihove reči mogu izazvati suze ili smeh, ali uvereni smo u to da će ovaj romantični trenutak zauvek ostati u vašim srcima.

Međutim, šta ako „tradicionalni“ redosled zaveta nije prikladan ili ne funkcioniše za vaše okolnosti — da li postoje alternative? Pročitajte malo istorije o tradiciji venčanih zaveta zajedno sa savetima za odabir najbolje porudžbine za vas i vašeg partnera.

Šta je tradicionalni red zaveta?

Ono što se naziva tradicionalnim redosledom zaveta jednostavno je način na koji su se venčane ceremonije obavljale u patrijarhalnom verskom društvu vekovima; mladoženja prvo kaže svoje svadbene zavete . Međutim, važno je razumeti da su u ovim društvima muškarci bili glave domaćinstava, plemena i klanova. Žene, ako se ne smatraju jednakim, muškarcima su ponekad smatrane vlasništvom ili manjim bićima. Za mnoge verske svadbene sakramente i ceremonije mladoženja će prvo izgovoriti svoje zavete.

U današnjem svetu ovaj red bi se mogao protumačiti kao izjava o muškoj superiornosti. Osim toga, tradicionalni poredak zanemaruje istopolne parove . Ako se venčate u crkvi, otvorite dijalog sa svojim sveštenstvom ili sveštenikom o tome i pitajte da li možete da promenite red ako to želite. Ako ste u braku u manje restriktivnoj religiji, pitajte svog sveštenstva. Većina sekularnih ili nedenominacionih zvaničnika će prilagoditi vaše zavete bilo kom redu koji želite.

Kako odlučiti ko ide prvi

Vremena se menjaju i ono što se smatra tradicionalnim venčanjem pomera se sa patrijarhalnog formata na rodno neutralniju i ravnopravniju ceremoniju prema onome što svaki par preferira. Slobodno promenite tradicionalni redosled i isporuku zaveta ako to zahtevaju vaše okolnosti. Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da odlučite ko bi prvi trebalo da pročita svoje zavete — i zapamtite, ne postoji ispravan ili pogrešan način da izgovorite svoje zavete!

Držite se tradicije

Za neke heteroseksualne parove, tradicionalno „mladoženja ide prvi“ je baš za njih i njihovu ceremoniju. Kultura i tradicija mogu igrati veliku ulogu u ovoj odluci, ili možda neće imati izbor u redosledu zaveta zbog verskih zahteva vezanih za sakramentalno venčanje. Zato prihvatite tradiciju i idite sa njom!

Razgovarajte o dinamici vašeg odnosa

Lična dinamika u vašoj vezi može vam olakšati izbor redosleda vaših zaveta. Najbolji savet je da uvek idete sa onim što je prirodno za vas oboje. Odluka treba da bude obostrana. Samo pričaj o tome!

Neka sudbina odluči

Kako bi bilo da se malo zabavite i prepustite odluku sudbini? Odlučite se da bacite novčić, izvučete slamke, odigrate nekoliko rundi kamenih makaza za papir ili bacite kockice. Za dodatnu lakoću, igrajte kreativnu igru donošenja odluka na zabavi za veridbu ili zajedničkom tuširanju okruženi porodicom i prijateljima.

Recite svoje zavete zajedno

Krajnje rešenje, ako ste u nedoumici oko redosleda svojih zaveta, ili više volite da svoje zavete predate jedni drugima na najpravedniji mogući način, jeste da ih izgovorite u isto vreme. Iako se ne preporučuje za zavete koji se razlikuju jedni od drugih, oboje možete unisono odgovoriti na skup pitanja koja vam je postavio službenik sa „Da“ ili izgovoriti skup zaveta „Ponovi za mnom“.