Ima li gore stvari nego kada na nekoj proslavi prospete crno vino po haljini ili po odelu?

Osim što ste upropastili svoj izgled za to veče, u opasnosti ste da izgubite i omiljenu garderobu!

U ovom slučaju treba brzo, ali još bitnije PAMETNO reagovati.

Svi smo čuli da belo vino uklanja fleku od crnog… Ipak, stvari nisu tako jednostavne.

Pogledajte uputstvo kako da efikasno skinete fleku od crnog vina – sa odela ili haljine – kako onu svežu, tako i skorelu.

 

SKIDANJE SVEŽE FLEKE

Ovo i jeste najboljli momenat da reagujete, jer tada fleka nije dospela u dublje slojeve tkanine, pa su veće šanse da ćte je ukloniti.

Potrebno:

Belo vino,
So,
Soda bikarbona,
Bebi puder,
Gazirana ili soda voda,
Provrela voda.

Napomena: Ova metoda je sigurna za sve vrste tkanina, ali svakako je najpre isporbajte na molom skrivenom delu garderobe kako biste bile sigurne da neće skinuti boju.

Uputstvo:

Korak 1: Stari peškir stavite ispod fleke kako se ne bi preslikala sa druge strane, pa gazom ili starom krpom pritiskajte fleku kako biste upile višak tečnosti. PRITISKAJTE, nikako nemojte da TRLJATE jer ćete tako fleku raširiti i dospeće dublje u tkaninu,  a onda će biti teže da je uklonite.

Korak 2: Natopite fleku belim finom, pa na isti način pokupiti višak tečnosti. Ukoliko ovo ne pomogne, stvar je ozbiljnija i treba da pokušate sledeće korake.

kako, skinuti, fleke, sa odela

kako skinuti fleku sa odela

Korak 3: Na fleku pospite so ili sodu bikarbonu, pa bebi puder i ostavite da stoji neko vreme. So ili soda će izvući boju, a puder je upiti. – See more

Korak 4: Ako vaša garderoba ne sme da se pere na visokoj temperaturi, raširite je, pa proključalu vodu pospite tak oda prođe kroz tkaninu na mestu fleke.

Korak 5: Nakon svega ovoga operite garderobu u hladnoj vodi i osušite na vazduhu.

See more 

SKIDANJE SKORENE FLEKE

Kao što smo rekli skidanje skorene fleke od crnog vina je teže, ali nije nemoguće.

Potrebno:

Deterdžent za suđe koji nema svojstva izbeljivače niti alkale,
Hydrogen peroxide (3%),
Peškir,
Papirni ubrusi,
Kalijum bitartrat pasta,
Voda.

Napomena: Kao i u prvom slučaju, najpre testiraje tkaninu na ovu metodu. Jako je bitno da kroz ceo proces TAPKATE, a ne TRLJATE. Obrađujte fleku od spolja ka centru, jer ćete tako sprečiti njeno širenje.

Uputstvo:

Korak 1: Stavite peškir ispod fleke kako se ne bi preslikala na drugu stranu odeće. Istapkajte fleku mešavinom deterdženta za suđe i Hydrogen peroxide (3%), u razmeru 1:2.

Korak 2: Ukoliko prvi korak ne uspe da ukloni fleku, na nju istapkajte mešavinu paste kalijum bitartrata i vode. Ostavite da stoji 5min, pa uklonite pastu koristeći vlažan peškir.

– See more

Korak 3: Kada je fleka skinuta, operite garderobu u hladnoj vodi.  Osuđite na vazduhu.

DODATNI SAVETI I IDEJE

Izbegavajte pranje u vrućoj vodi, jer može da ubrza proces prodiranje fleke dublje u tkaninu i da je proširi.

Ukoliko se fleka nalazi na tkanini koja sme da se ćiti samo u hemijskom, nikako ne pokušavajte same da skinete fleku, već je nosite profesionalcima.

Čim se uflekate, bilo da ste na venčanju ili žurci, natapkajte belo vino kako bi reagovalo dok ne dođete kući i temeljnije se posvetite uklanjanju fleke.

– See more VIDEO