Često puta dobijamo pitanja korisnika – Na koji način da zamenim moj toner? – zato ćemo u kratkom tekstu pokušati objasniti osnovne stvari koje Vam mogu pomoći. Često puta naši kupci se jave da kazu da navedeni toner koji su dobili ne odgovara za njihov uređaj ili da možda fizički ne stane u uređaj, najčešće je to jer nisu skinuli sve potrebne zaštite. Pa krenimo redom, prvo kako bi izabrali odgovarajući model tonera za Vaš stampac, potrebno je da upišete model svog stampaca u pretrazivac ili nam javite kako biste izabrali tačno odgovarajući model. Kada je to rešeno treba zameniti toner u stampacu. Postupak zamene tonera: Stampac uključite/isključite pritiskom na dugme uključivanje (start). Pre svega okrenite ga prema sebi tako da budete u poziciji da možete izvaditi toner van i pripazite ako je pre toga stampac bio u radnom stadijumu, njegova jedinica može biti vruća. Kada ste ga isključili, otvorite vrata / poklopac kako bi pristupili do tonera, odnosno kod nekih stampaca je potrebno stisnuti dugme ili povući poklopac prema sebi.

skidanje poklopca

Izvucite stari toner za ručku napolje, I pazite ako je ostalo još praha po njemu ili u njemu da ne posipate po sebi ili po prostoriji. Kod tonera koji su spojeni sa jedinicom bubanj treba pripaziti da bubanj odvojite jer će Vam još trebati. Otvarate novi toner koji ste kupili, onda vadite iz vrećice. Kod transporta prašina se na toneru može neravnomerno rasporediti što će Vam dati lošiji kvalitet ispisa, pa kako bi to sprečili dobro je lagano protresti toner zatim ga okrenuti po horizontalnoj osi kako bi se prašina jednako, ravnomerno rasporedila. Zatim je potrebno maknuti sve zaštite kako kod promene nebi oštetili svoj stampac, a onda ono najvažnije da bi Vam toner ispravno mogao raditi. Dakle, sklanjate poklopac (plastičnu zaštitu) sa tonera koji služi kao zaštita onom valjku ispod, te ‘kvačice’ koje se najčešće nalaze sa strane i u drugim, primetnim bojama. Najčešće su narandzaste, plave ili crvenkaste. Postoji još i vrpca koju treba izvući te pri tome paziti da Vam ne pukne i ostane na toneru!

poklopac
micanje vrpce

Toner nakon toga treba pažlivo staviti u stampac jednako okrenut kako je stari bio unutra I paziti da ne oštetite vodilice sa strane. Toner je seo na svoje mesto kada čujete da je lagano kliknuo. Tada možete uključiti stampac i pustiti testnu stranicu na ispis. Postoje dve mogućnosti u stampacima, a to je da Vaš stampac ima odvojene komponente bubanj i toner ili da je odjednom sve zajedno.

toner&drum

Ako je moj toner HP – vrlo verojatno su komponente zajedno pa ne morate voditi brigu, razdvojeni toneri i bubanj su samo na novijim modelima pisača poput HP LaserJet Pro MFP M130 serije, HP LaserJet Pro M102 serije, HP LaserJet Pro MFP M227 serija, HP LaserJet Pro M203 serija i slično. Toner menjate svaki put kada se istroši te u njemu više nema praha za ispis, dok bubanj menjate kod svakih 4-5 izmena tonera ili kako je već definisan. Stampac će Vam sam javiti ili će Vam ispis biti dosta bled iako ste nedavno zamenili toner. Ako je moj toner Brother ili je moj toner Lexmark – onda postoji veća mogućnost da ćete imati odvojene komponente, zasebno kupujete potrošnu jedinicu bubanj i toner za stampace. Kod takvih modela treba paziti kada menjate toner da sa starim nebi bacili i bubanj, a na slici ispod je jedan takav primer kako ih odvojiti.

odvanje druma

Ako je moj toner Oki ili ako je moj toner Xerox – spomenuti printeri Oki i Xerox proizvođača znaju imati za svaki toner u boji i zasebnu jedinicu bubnja uz sebe (što se možda čini malo komplikovanije), to ne predstavlja veće probleme, već samo da trebate pripaziti kod zamene kao i kod prethodnih modela. Svaki deo će Vam javiti kada treba zamenu, odnosno kada će pisati status toner low- sigurno je da ćete moći napraviti još par kopija te da ćete morati zameniti toner. Xerox toneri za mono pisače mogu doći u svim varijantama tako da kod kupovine sa našim osobljem slobodno možete proveriti ima li Vaš pisač odvojenu jedinicu bubnja i tonere ili zajedno ukomponiranu. Pa da sročimo sve modele zajedno, kada kupujete naše tonere OPTIC, dobiti ćete garantovan kvalitet no treba pripaziti da kod zamene skinete sve zaštite kako nebiste oštetili svoje uređaje. Toneri uglavnom imaju ‘kapicu’ na sebi koja štiti valjak I koju treba ukloniti zajedno sa plastičnom vrpcom koju vučete van. I pre svake kupovine proverite je li naručeni toner sigurno odgovarajuć uređaju koji posedujete.