CIPELE ZA VENCANJE

Cipele za vencanje – Danas smo rešili da Vas zabavimo nečim zaista neobičnim. Vodimo Vas u svet bogatih i slavnih, tačnije u svet onoga što oni nose na svojim “skupocenim” nogama. Među najznačajnijim imenima koja ih snabdevaju obućom nalazi se i ime Olge Berluti. Muške cipele za vencanje sačinjene po njenim nacrtima koštaju između 2.000 i 85.000 dolara. Bez sumnje predstavljaju najskuplje muške cipele za vencanje na svetu. Ipak, uprkos ceni (ili baš zahvaljujući njoj) gđa Berluti neprestano ima pune ruke posla. Ponuda jedva da stiže da isprati potražnju. Svaki par cipela Olge Berlutti predstavlja, praktično, svojevrsno umetničko delo.

Berlutijeva kaže: “Obožavam muška stopala i uživam u tome da za njih pravim najlepše cipele za vencanje na svetu. Ove cipele za vencanje izlaze iz radionica najboljih svetskih obućara, a izrađuju se od najkvalitetnije kože.”

Šta reći – pomodarstvo, glupost ili nešto treće, tek Olga Berluti svojoj klijenteli samouvereno i sa sigurnošću preporučuje da cipele za vencanje, s obzirom na njihovu dragocenost, glancaju isključivo krpom od najmekše bivolje kože i to natopljenom šampanjcem!

CIPELE ZA ODELA CENE

Pomenutoj klijenteli to verovatno ne predstavlja neki naročiti problem, ako se ima u vidu ko ju je u prošlosti sve činio i ko je čini danas. “Klub Berluti” spadali su i Džon Kenedi, Aristotel Onazis, Endi Vorhol, Pablo Pikaso, Salvador Dali… Glumci Ben Kingsli i Jul Briner nose isključivo obuću Berluti.

A najskuplji par izrađen po nacrtima Olge Berluti? Za svečanost svog krunisanja, pokojni car Bokasa iz Centralnoafričke Republike naručio je od nje par čizama ukrašenih pravim biserima. Koštale su vrtoglavih 85.000 dolara.

Olga Berluti nije prva u svojoj porodici koja je pravila muške cipele. Dar je nasledila od oca. “Cipele Džona Kenedija pravio je moj otac”, priseća se ona. “Bile su klasične, crne, na šniranje. Onazis je pak najčešće bio zatrpan obavezama, pa je želeo mokasine, koje su mekane i lako se obuvaju i izuvaju, a udobne su i kada se nose na bosu nogu.”

Nove narudžbine Olga prima u pariskoj radnji svog oca, staroj preko 70 godina. Procedura je sledeća: prvo, prilikom uzimanja mere, svojim rukama opipava stopala svakog klijenta, a potom sasluša sve njegove potrebe i zahteve. Zahtevi su najrazličitiji – od sasvim jednostavnih, do onih hirovitih i obesnih, svojstvenih bogatstvu. “Neki čak traže platinaste kopče sa dijamantima ili broševe sa dragim kamenjem”, kaže Olga.

Olgini obućari sa svojim oštrim skalpelima, finim koncima i preciznim i minucioznim radom, pre podsećaju na hirurge nego na zanatlije dok seku kožu i ušivaju je najfinijim nitima. Posle šivenja, cipele se glancaju dok ne zablistaju “poput dijamanta”.

Oko 120 “uživalaca” i obožavalaca Olginog rada učlanjenih u “Klub labuda” okuplja se jedanput godišnje u jednom pariskom restoranu. Luksuz i bogatstvo je zajednički imenitelj svih članova kluba, na čijem se okupljanju puše najskuplje cigare, a šampanjac nemilice troši na glancanje cipela. “Ponekad upotrebim i dobar konjak”, zaključuje Olga Berluti.