BELE MUSKE KOSULJE

BELE MUSKE KOSULJE – Rešili smo da Vas zabavimo zanimljivostima vezanim za bele muske kosulje. Nekada se muška košulja zvala tunika. Prve bele muske kosulje su imale rupu za glavu. One nisu imale dugmiće (osim okovratnika) da bi hladnoća manje prodirala. Rusima  je do skoro bila deo vojne uniforme. Bela muška košulja se nosila vekovima unazad. Prolazila je kroz razne faze i promene. Za vreme zlatnog perioda, monarhije, u Francuskoj muške košulje su imala pufnaste rukave, nabore, imale su čipku I karnere na grudima, oko vrata i članaka. Bile su vrlo kičaste za današnje bele muske kosulje. Karneri i čipka su se zadržali jedino na nekim  ženskim košuljama. Bela košulja bila je i obavezan deo mnogih narodnih nošnji – naročito srpske. Od kad se bela muška košulja rešila svih kitnjastih delova postala je deo garderobe svakog muškarca, nevezano za godine i zanimanje.

muske kosulje za odela

Istorija bele muske kosulje

Bele muške košulje i bela muska odela kroz dvadeseti vek postaju najbitniji deo muške garderobe sve više vezan za poslovni kontekst. Veliki deo populacije prelazi iz sela u grad menjajući i svoju profesiju, sa poljoprivrede se masovno orijentiše na rad u fabrikama. Pored toga što muške košulje postaju sve popularnije zahvaljujući sve većoj dostupnosti pamučnih tkanina. Tkanine u tom periodu počinju da se farbaju, što muškim košuljama daje dozu inovativnosti. Reklamiranje postaje novi način komunikacije. Pojavljuju se sve udobniji i različitiji modeli. Muška košulja se sve više podrazumeva kao osnovi element garderobe. Od muškog modnog aksesoara postaje autonomni deo odeće koji se nosi i bez sakoa.

Američki uticaj stiže u Evropu polovinom 30-ih godina. Muške pantalone i muška košulja postaju nova uniforma. Drugi svetski rat donosi američku military košulju: praktičnu zahvaljujući džepovima i učkurima – što će umnogome uticati na sportske muške košulje i mladalačku modu perioda koji dolazi. Sa pojavom westerna i kaubojskih košulja, one postaju protagonisti čak i mode na filmskom platnu. Privučene američkim mitom, nove evropske generacije počinju da nose otkopčane košulje, pokušavajući da se tako ‘amerikanizuju’. Sa belom muškom košuljom dolazi i nova socijalna klasa formirana od malog gradskog staleža koja stiže iz centralne Italije i čine je pretežno ljudi koji rade u bankama i ministarstvima.

odela za maturu, odela za vencanje. 2020, 2021

U jeku dvadesetog veka, muška košulja već postaje raširena kroz sve društvene slojeve, od male do visoke buržoazije. Ali neće biti samo deo istorije muške mode. Karakterisaće je čak i politički aspekt – od nacionalzma i azurno plave muške košulje, do fašizma i crne muške košulje, pa sve do braon muške košulje i Hitlerovog nacionalsocializma. Dakle, muška košulja je činila veliki deo istorije duge nekoliko vekova, tokom kojih je primala mnogostruke oblike, pravljena je od najraznovrsnijih materijala, karakterisala je razne društvene slojeve, poslovne kontekste i imala veliku higijensku vrednost.