Kupujete stampac? U slučaju da još niste sigurni koja bi vrsta stampaca bila najprimerenija za vaše potrebe, slobodno pročitate naš blog koji govori upravo o razlici tintnog I laserskog tonera. Naime, svaki od stampaca ima svoje čari, prednosti i nedostatke, a sada ćemo se usredsrediti na laserski stampac. Ako je odluka pala upravo na njega, tek sada kreće pravi posao potrage. Naime, postoji toliko tipova laserskih stampaca da odabir zaista nije lak. Upravo zbog toga prvo morate definisati svoje potrebe i tek ćete onda moći da pronadjete “pravog prijatelja” :). Spremni? Počnimo!

1. Želite li jednobojni laserski stampac ili laserski stampac u boji?

Prvo najvažnije i najjednostavnije pitanje. Šta cete stampati? Ako ćete većinom ispisivati samo račune, jednobojne dokumente, tablice, finansijske planove i slično, sve što trebate je jednobojni laserski stampac. Ako ćete uglavnom stampati dokumente u boji, tada odaberite stampac u boji. Napominjemo, rec redovno, jer ako ćete jednom dvaput u mesec dana stampati nesto u boji, onda vam ne treba stampac u boji. Naime, ispis u boji poskupljuje njegovu vrednost, pa zašto ulagati u nešto što ćete jedva koristiti?

2. Hoćete li skenirati i fotokopirati?

Hoćete li uz ispis dokumenata imati potrebe za redovitim skeniranjem i fotokopiranjem? Ako je odgovor “da”, tada razmotrite multifunkcionalne, višenamenske laserske stampace kao što su HP LaserJet Pro MFP M130FW, Brother DCP-1622WE i Canon i-SENSYS MF416dw printeri. Nadalje, možda ćete hteti razmotriti i druge funkcije kao što su mogućnost ispisa iz USB stickova, mobilnih uređaja, wireless ispis, mogućnosti ispisa na različite vrste medija (papir, omotnice, naljepnice, vizitke…). Uglavnom, mogućnosti su raznovrsne pa je najbolje da proučite našu online ponudu laserskih stampaca 🙂

3. Nazivi laserskih pisača – objašnjeno od A do Ž

Nazivi laserskih pisača

U Bg blink ponudi imamo veliki izbor Brother, HP i Canon laserskih stampaca.. Oni imaju standardnu notaciju koja koristi slova kako bi objasnila glavno znacenje stampaca. Uobičajeno se ta slova nalaze odmah iza broja modela stampaca. Na primer kod Brother pisača BROTHER DCP-1622WE, HP pisača HP LaserJet Pro M402DNE te kod Canon pisača Canon i-Sensys MF3010 p/s/c– N – Networking (umrežavanje): Stampac je dizajniran za umrežavanje bez potrebe za korišcenjem ispisnog poslužitelja – D – Duplexing (obostrani ispis): Ovo znacenje omogućuje ispis na obe strane papira bez potrebe da radite išta ručno. Ovo je isplativo I znacajno jer koristi manje papira. – T – Tray (fiokice) – X: stampac s ispisom na obe strane papira, ima mogućnost umrežavanja i ima fioku – W: pisač ima funkciju bežičnog ispisa – I – Infrared: mogućnost ispisa iz PDA prenosnog uređaja (Personal Digital Assistant), mobilnog uređaja ili računala koji imaju infrared vezu.

4. Na koji ćete format papira ispisivati?

Format papira i ispis

Generalno gledajući, većina stampaca ce imati mogućnost ispisa do A4 formata papira, pa ako ćete imati potrebu za ispisom na veći format papira kao što je A3 moraćete tražiti malo bolje. Mogućnosti kao što su ispis na deblji papir ili omotnice su takođe dostupne, ali u tom slučaju laserski stampac mora imati višenamensku fioku. Ako kupujete laserski stampac za kancelariju, od velike je važnosti znati koliki je kapacitet količine listova papira. Zašto? Pa verovatno vam se neće svako-malo dati puniti fioku s papirima. Većina kancelarijskih laserskih stampaca dolazi sa standardnom fiokom od 250 listova, a neki modeli stampaca imaju i dodatnu fioku u koju stane još više listova papira. Ovo je odlična funkcija ako ćete se suočiti s dodatnom količinom posla. U tom će vam slučaju dobro doći stampaci kao što su: – HP LaserJet Enterprise MFP M527DN koji ima kapacitet za 550 listova i dodatnu fioku za 100 listova papira – Canon MF428X printer koji ima kapacitet za 250 listova i dodatnu fioku za 100 listova papira – Brother DCP-L6600DW MFC laser printer koji ima kapacitet za 520 listova i dodatnu fioku za 50 listova papira.

5. Jednostavnost korišcenja laserskog stampaca

Verujemo da koristite touchscreen na mobilnom uređaju i tabletu. Zašto onda ne bi išli na touchscreen na stampacu? Ovi zasloni osetljivi na dodir mogu uveliko olakšati navigaciju u izboru stampaca narocito ako ima ugrađeni pristup aplikacijama koje zahtevaju od korisnika da unese podatke za prijavu. Ekran osetljiv na dodir takođe može brže pristupiti i učitati fioku za papir te promeniti tonere.

6. Troškovi zamene tonera

Troškovi za zamjenu tonera

Početni trošak za neke modele laserskog pisača može biti veoma povoljan, ali morate biti svesni itroškova tonera za svaku boju. Pre kupovine stampaca proučite cenu tonera i postoje li zamenski toneri za vaš model laserskog stampaca. U svakom slučaju, Bg blink ima raznovrsnu ponudu originalnih tonera i zamenskih tonera, pa neće biti na odmet ako odmah zavirite u našu ponudu 🙂

7. Intenzitet buke i potrošnja električne energije

Intenzitet buke obično se navodi u decibelima. Odnosi se na buku koja se stvara prilikom rada motora stampaca i tokom ispisa. Potrošnja struje je isto tako važna. Kod svakog modela laserskog stampaca dobro proučite koliko troši struje u sleep modu (u stanju mirovanja) i koliko troši kada aktivno radi.

8. Imate li gde staviti laserski stampac? Pripazite na njegove dimenzije!

Dimenzije laserskog pisača

Uredski pisači znaju biti ogromni i teški što znači da ćete ih teško premeštati po prostoriji, a i moraćete imati slobodni prostor za ovako velikog momka. S time na umu, možda ćete hteti nabavitimanji stampac koji je mnogo praktičniji, a istovremeno ima slične funkcije kao i veliki. Nadamo se da smo vam pomogli kod odabira modela laserskog pisača. Sada samo preostaje da se uputite u našu online ponudu laserskih stampaca i tonera te da odaberete onog pravog 🙂 Srecno!